آخرین اخبار

کاشت درخت انجیر

ام محلی : انجیر ، انجیر کوهی ، انجیل ، تین ، کشکل ، انجیر خوراکی ، شال انجیر ، کتک ، گمشو ، کرنجیل کرام ، بلبس، انجیر معمولی ، ویوانجیر ، هنجیر ، کشگل ، باس ، شاهنجیر ، کرموس ، طبار ، بلس ، کرتل ، انجیربن ، شاه انجیر ، کاچی ، قره هژید و انجیر یش .

خصوصیات بوتانیکی :

دارای ۶۰۰ گونه می‌باشد که اغلب انواع آن وحشی یا زینتی هستند مانند درخت معروف به درخت کاتوچو(فیکوس الاستیکا) که هم زینتی است و هم صنعتی. فیکوس بنگالنسیس و فیکوس رلیگیوزا انواع زینتی این گیاه می باشند که در تزئینات و به عنوان گیاه آپارتمانی مصرف زیاد دارند . برگ درخت انجیر پنجه‌ای و دارای ۳ تا ۵ لوب می‌باشد. قسمتی که به اسم میوه انجیر معروف است و مورد تغذیه انسان قرار می‌گیرد در حقیقت میوه نیست بلکه زائده مجوفی است که گلهای انجیر به تعدادی زیاد در داخل آن قرار گرفته‌اند و مواد قندی در این زایده یا رسپتاکل جمع می‌شود. گلهای نر و گلهای ماده درخت انجیر از یکدیگر جدا ولی روی یک پایه یعنی در داخل رسپتاکل واقع شده‌اند و به عبارت دیگر درخت انجیر گیاهی است یک پایه.

اگر میوه انجیر را باز کنیم و به شکل یک سطح درآوریم گلهای نر که حامل دانه گرده هستند و در کنار و به طرف خارج صفحه واقع شده و گلهای ماده که حامل تخمدان و در صورت تلقیح شدن حامل بذر خواهند بود در وسط صفحه قرار دارند. تلقیح گلهای ماده انجیر بوسیله حشرات مختلف که مهمترین آنها حشره‌ای بسیار کوچک از خانواده کالسیدیده می‌باشد انجام می‌گیرد.

پراکنش جغرافیایی :

موطن اصلی درخت انجیر در دنیای قدیم یعنی اروپا- آسیا در نواحی مدیترانه می‌باشد و به همین جهت آن را جزء میوه‌های مناطق نیمه گرم طبقه بندی می‌کنند. درخت انجیر بسیار قدیمی است. آثار این درخت در آخر عهد دوم (کرتاسه) دیده شده و در عهد چهارم در اطراف دریای مدیترانه مورد کشت قرار گرفته است. در مصر از ۲۸۰۰ سال قبل از میلاد مسیح کاشت درخت انجیر موسوم بوده است این گیاه در بیشتر مناطق استان سیستان وبلوچستان (از جمله سراوان ، چابهار ، نیک شهر ، خاش و. . . ) کشت می شود.

ترکیبات شیمیایی :

انجیر میوه مغذی و خوش طعمی است. دارای مواد قندی ، مواد ازته ، چربی ، مواد معدنی ، آمینو اسید ، آنزیمهای مختلف و کاروتن می‌باشد. در برگهای آن حدود ۰٫۶ درصد مواد تلخی مانند فیکوسین Ficusin و برگاپتین Bergaptene وجود دارد. شیره سفیدی که با شکستن شاخه‌های درخت انجیر و یا از میوه نارس آن خارج می‌شود بسیار سمی است و اگر بر روی پوست زده شود سلولها را از بین برده و می‌کشد. برگهای انجیر دارای Glycosiderutin می‌باشد.

خاک مطلوب درخت انجیر :

درخت انجیر را در انواع مختلف خاک از شنی سبک تا رسی سخت می‌توان کاشت. در اراضی شنی سبک خطر حمله نماتود بسیار زیاد است. بهترین خاک برای کاشت این درخت اراضی لیمونی است. در این نوع اراضی میوه دادن درخت به علت رشد زیاد شاخ و برگ دو یا سه سال به تاخیر می‌افتد.

احتیاجات آب و هوایی :

اقلیم نقش بسیار اساسی در تولید محصول خوب و اقتصادی انجیر دارد بطوری که این عوامل علاوه بر اینکه در تعیین محل تولید نقش دارند، در تعیین کیفیت و رفتار فیزیولوژیکی گیاه نیز اثر می گذارند که در ذیل به اختصار به آنها اشاره می شود.

درجه حرارت : درخت انجیر یک گیاه نیمه گرمسیری است که زمستانهای ملایم همراه با بارندگیهای پراکنده و تابستانهای گرم را بیشتر ترجیح می دهد علیرغم اینکه انجیر بومی نواحی نیمه بیابانی است، درجه حرارتهای پایین زمستان، بیشتر از گرمای بالای تابستان کشت آن را محدود می سازد، بطوری که درختان انجیر گرمای شدید را بدون خسارت جدی به کیفیت میوه تحمل می کند انجیر مانند هر گیاه خزان دار نیمه گرمسیری که به شرایط خشک آب و هوایی وابسته است تحت شرایط رطوبت نسبی پایین، تابش شدید نور خورشید، درجه حرارت بالای تابستانه (۳۵ تا ۴۲ درجه سانتیگراد یا بیشتر در ماههای تیر و مرداد) و زمستانهای ملایم به خوبی رشد می کند.
رطوبت نسبی : درختان انجیر در مناطقی که در فصل گلدهی و میوه دهی بارندگی نداشته باشند محصول با کیفیت خوب تولید می کنند، رطوبت نسبی کمتر از ۲۵% برای درختان انجیر بهتر است. زیرا رطوبت نسبی بالا، شیوع و آلودگی به اکثر بیماریهای قارچی و نیز شکاف خوردن میوه که در زمان رسیدن میوه صورت میگیرد را تشدید می کند.
باد : وزش باد یا بارندگی در طول انجام عمل بار دهی ممکن است با ایجاد اختلال در پرواز طبیعی زنبور انجیر (Blostophaga) در انجام فعالیت گرده افشانی و تشکیل میوه، وقفه و ممانعت ایجاد کند. با وجود این، وزش نسیم ملایم در هنگام خشک شدن میوه مناسب است. زیرا به رسیدن مطلوب میوه ها کمک می کند.
نیاز سرمایی درخت انجیر : نیاز سرمایی درختان انجیر برای شکست رکود زمستانی از صفر تا مقدار کم گزارش شده است، سرمای مورد نیاز برای شکستن استراحت انجیر به قدری کم است که چند هفته هوای خنک برای آن کافی است بطوری که ۱۰۰ تا ۴۰۰ ساعت دمای کمتر از ۷ درجه سانتیگراد نیاز سرمایی آن را بر طرف می سازد.
مقاومت در برابر سرما : درختان انجیر به سرمای زمستان حساسیت بیشتری دارندمیزان حساسیت به سرما در بیشتر ارقام انجیر به اندازه مقاوم ترین درختان پرتقال گزارش شده است. همچنین مقاومت آن از درختان انار کمتر است. مقاومت این درخت به سرما، رقم، سن، سلامتی درخت، و شرایط فیزیولوژیکی آن بستگی دارد. درختان جوان نسبت به سرما حساسیت بیشتری نشان می دهند. درختان جوان در سرمای ۳- درجه سانتیگراد طی ماههای آبان و آذر آسیب دیده و با درجه حرارتهای ۹- درجه سانتیگراد در اواسط زمستان از بین می روند. درختان انجیر در اوایل شروع فصل سرما مقاومت کمتری دارند که با پیشرفت رکود، درجه حرارت های پایین تر مقاومت بیشتری پیدا می کنند بطوری که درجه حرارت های ۳- تا ۶- درجه سانتیگراد در اوایل فصل زمستان ممکن است درختان را بخشکاند. ولی با پیشرفت مرحله رکود این امر بسته به رقم، در درجه حرارت های پایین تر از ۱۰ درجه سانتیگراد تحقق می یابد. اندامهای جوان درخت نسبت به سرما حساسیت بیشتری دارند. درجه حرارت های ۸- تا ۱۰- درجه سانتیگراد، شاخه های جـوان را از بین می برد، در حالیکه تنه درخت در درجه حرارت ۱۲- تا ۱۵- درجه سانتیگراد نابود می شود ولی ممکن است اندامهای زیر زمین، شاخسارهای جدیدی را در فصل رشد بعد بوجود آورند. ریزش زودتر از موعد که ممکن است به وسیله حمله آفات و بیماریها و یا خشکسالی ایجاد شده باشد، حساسیت درخت را به سرما بیشتر می کند.

ارقام اصلاح شده :

انواع انجیر : خوراکی و غیر خوراکی می باشد

انواع انجیر خوراکی : ازمیر ، معمولی ، سان پدرو

انجیر استهبان از نوع ازمیر می باشد که محصول دوم آن اقتصادی و قابل استفاده است . ارقام آن عبارتند از انجیر سیاه ، سبز ، شاه انجیر و کشکی

انجیر های معمولی به صورت پارتنوکارپیک تولید شده و نیازی به گرده افشانی ندارد . ( انجیرهای سیاه موجود در بازار )

انجیر های غیر خوراکی به نام ” بر ” نامیده شده که زمستانه ، بهاره ، تابستانه دارند و از نوع بهاره آن برای ” بردهی ” یا گرده افشانی درخت انجیر استفاده می شود

روش ازدیاد :

روش ازدیاد به وسیله بذر ، قلمه ، پاجوش ، پیوند . البته ازدیاد با بذر به ندرت انجام شده و مخصوص مراکز تحقیقاتی می باشد . توسط قلمه های چوب ۲ الی ۳ ساله به راحتی تکثیر می شود . طول قلمه ها در حدود ۴۰ سانتیمتر بوده که در اواخر زمستان جدا می گردند .

روش کاشت :

فاصله کاشت قلمه در نهالستان انجیر به صورت ۴ ردیف (۴ فارو) پشت سرهم با فاصله ۴۰ سانتیمتر از یکدیگر است که پس از هر ۴ ردیف یک فاصله ۸۰-۶۰ سانتیمتری فضای آزاد قرار دارد. فاصله نهالها از هم بر روی هر ردیف باید ۳۰ – ۲۵ سانتیمتر باشد و قلمه‌ها در وسط پشته کاشته شوند.

کود ونیاز های غذایی :

معمولاً با توجه به دیم بودن انجیر در استهبان از هیچ کود حیوانی یا شیمیایی استفاده نمی شود، ولی در زمینه کود دهی طرح تحقیقاتی در حال انجام است .

آبیاری :

به دلیل حساسیت درخت انجیر به زیادی عنصر بُر در آب آبیاری، توصیه می‌شود میزان عنصر بر موجود در آب آبیاری نهالستان انجیر کمتر از ۱ میلیگرم در لیتر این عنصر داشته باشد.

آفات و بیماری ها :

پوسیدگی قهوه‌ای(درونی) میوه انجیر :

پوسیدگی قهوه‌ای(درونی) میوه انجیر fig brown rot(fig endosepsis)
بیماری ناشی ازقارچ ناقص Fusarium moniliforme است که اسپورهای آن با زنبور Blastophaga به داخل میوه‌ی انجیرانتقال می‌یابد وموجب پوسیدگی داخل میوه می‌شود .

لکه برگی سرکوسپورایی انجیر :

لکه برگی سرکوسپورایی انجیرfig cercospora leaf spot

بیماری ناشی از Cercospora spp مانند( C. bolleana) است؛ که منجر به تولید لکه‌های مازویی در برگ انجیر می‌شود.

ترشیدگی انجیر fig souring

بیماری درایران ناشی از مخمر Hanseniospora osmophila است که با مگس سرکه یا سوسک میوه انجیر از طریق چشم میوه انجیر به داخل آن انتقال می‌یابد. این مخمر‌ها باعث ترشیدگی، ایجاد بوی الکل و تغییر رنگ میوه می شوند.

شانکر انجیر

بیماری بیشتر در انجیرهایی دیده می‌شود، که نیاز به هرس شدید دارند. درایران شانکر انجیر در استهبانات فارس دیده شده است. بیماری ناشی از Diaporthe cinerascens (آنامورف: Phomopsis cinerascens) است. دراثر حمله قارچ روی شاخه‌ها شانکر ایجاد می‌شود و شاخه‌ها پژمرده و دچار زوال تدریجی می گردند. آلودگی از محل هرس شروع می‌شود ومعمولاَ درفصل بارانی صورت می‌گیرد. قارچ درسال اول آلودگی تغییر رنگ را روی شاخه ایجاد می‌کند و بتدریج طی ۴-۳ سال اطراف تنه وشاخه را فرا می‌گیرد. دراثر مقاومت گیاه بافت پینه‌ای اطراف شانکر تشکیل می‌شود. قارچ درپینه نفوذ کرده ودرسال بعد فعال می شود. دراثر فعالیت سالانه قارچ دوایر متحدالمرکزی تولید می‌شود. قارچ دو نوع پیکنیدیوسپور تولید می‌کند. نوع α ونوع β که نوع α درایران دیده شده است. اسپورها ازمحل زخمهای ایجاد شده دراثر عوامل طبیعی وفیزیکی ویا حمله حشرات نفوذ می‌کنند.

کنترل:

بهترین روش کنترل بیماری پیشگیری ازنفوذ قارچ درگیاه وباغ است. که شامل:

۱٫ تنظیم زمان هرس(هرس همراه با بارندگی نباشد)

۲٫ تهیه قلمه سالم

۳٫ معالجه زخمها

۴٫ضدعفونی ابزار هرس

برداشت :

انتخاب زمان مناسب برداشت انجیر تازه یکی از عوامل مهم توفیق در انجیر کاری تلقی می شود. به طوری که وقتی انجیر چیده می شود. چنانچه شیرابه از آن خارج شود علامت آن است که میوه هنوز نرسیده است و احتمالاً حالت سوزاندگی در این مرحله به دلیل آنزیم هیدرولیز کننده پروتئین فی سین است. قبل از شروع به برداشت میتوان از رسیدن انجیر از طریق رنگ، بافت و طعم میوه اطمینان حاصل کرد و اصولاً کیفیت میوه را میتوان با اندازه گیری نسبت قند به اسید، مواد جامد و محلول و تردی آن تعیین کرد. برداشت محصول تازه، به کمک دست و با دقت صورت میگیرد و برای اینکار لازم است شاخه های باردار را پایین کشیده و میوه را از دُم آن از شاخه جدا کرده و در جعبه هایی که برای اینکار از قبل آماده شده اند قرار داد. بهتر است تنها یک ردیف یا حداکثر دو ردیف انجیر تازه در داخل جعبه قرار داده شود تا از لهیدگی آن جلوگیری شود. میوه تازه پس از چیدن باید در محل خنکی نگهداری و سپس در اسرع وقت به بازار مصرف ارسال گردد. در صورتیکه انجیر به منظور استفاده خشکباری باشد برداشت آسانتر است زیرا میوه بر روی درخت قسمتی از آب خود را از دست داده و پلاسیده مـی شود و بـا کمترین تکان ریـــزش می کند.

انبارداری:

به طور کلی در مورد انجیر های معمولی به دلیل کمی زمان انبار داری آن و توان کم حمل و نقل بایستی به بازار فروش نزدیک باشد . اما در مورد انجیر های خشک به دلیل داشتن خاصیت انبارداری و توان حمل و نقل و از همه مهمتر وجود بازار در خارج از کشور قابل تامل بیشتری است . اما مراقبت و نگهداری بیشتری نیاز دارند .

عملکرد و مقدار تولید در هکتار :

میانگین محصول یک درخت ، حدود ۱۰ کیلوگرم انجیر خشک است .ایران با سرانه تولید ۲/۱ کیلوگرم انجیر مقام‌ ۴ تولید این محصول را دارد، سرانه تولید انجیر در جهان ۱۵۰ گرم است .

بررسی اقتصادی :

براساس اظهارات کارشناسان فائو، ایران رتبه نخست تولید انجیر خشک دنیا را به خود اختصاص داده است کشورهاى ترکیه، ایران و مراکش به ترتیب با ۶۵هزار ، ۴۹ و ۴۵ هزار هکتار بیشترین سطح زیر کشت محصول انجیر را در جهان دارا هستند استان فارس با سطح زیر کشت ۴۲هزار هکتار و تولید سالانه ۴۰هزارتن محصول انجیر خشک نخستین تولید کننده انجیر خشک جهان است . سالانه حدود ۸ تا ۱۰هزار تن انجیر خشک به خارج از کشور صادر مى شود که مالزى، هنگ کنگ و چین بیشترین خریدار انجیر ایران هستند . سهم انجیر ایران در بازار ژاپنی چند سال پیش ۱۰درصد بود که در سال‌جاری به ۹۰درصد رسیده، سهم انجیر ترکیه و آمریکا که در آن زمان، به ترتیب ۳۰ و ۷۰درصد بود الان به یک و صفر درصد رسیده است. به تعبیر دیگر آنها، بازار ژاپن را از دست داده‌اند. البته دلیل چنین فرایندی این است که انجیر ترکیه، آفلاتوکسین داشته و کنار گذاشته شده، انجیر آمریکا هم به دلیل قیمت بالاتر آن نسبت به انجیر صادراتی ایران، توان رقابت را از دست داده است.

قیمت محصول :

قیمت پایه صادراتی انجیر ۴۵۰ دلار می باشد .

موارد استفاده و خواص دارویی :
انجیر ادرارآور است و کسانی که به خروج ادرار احتیاج دارند باید انجیر مصرف کنند. انجیر سینه را نرم می کند. برگ های درخت انجیر، ظروف آشپزخانه را کاملاًپاک می کند. جوشانده ۴۰تا ۱۲۰گرم انجیر در یک لیتر آب برای معالجه برونشیت مزمن،زکام و گرفتگی صدا مفید است. مربا و کمپوت انجیر برای درمان یبوست مؤثر است لذا میتوان ۳ تا ۴ انجیر تازه راچهار قطعه کرده و در نیم لیتر شیر جوشانده تا پخته شود و آن را با ۱۲ عدد کشمش صبح ناشتا بخورند. جوشانده برگ انجیر در منظم نمودن عادات ماهیانه خانم هایی که مبتلا به بی نظمی عادت ماهانه شدهاند مؤثر است که باید جوشانده را چند روز قبل از عادت ماهانه مصرف نمایند . شیر سفیدی که از دم برگها یا میوه انجیر خارج می شود بهترین درمان میخچه و زگیل است و باید آن را صبح و شب روی میخچه گذاشت تا آن را زایل کند. میوه انجیر نیروبخش، خوش طعم،مولّدانرژی و فربه کننده است و مواد لازم برای سوخت و ساز بدن را در خود جمع کرده است. انجبر برای نرم کردن سینه و روده ها دارای خاصیت معروفی است.

اگر ۴۰ تا ۱۲۰ گرم انجیر خشک را در یک لیتر آب بجوشانید، جوشانده ای بدست می آید که برای معالجه زکام های شدید و تورم های حنجره مفید است. دم کرده برگ های آن به مقدار ۲۶ تا ۳۰ گرم در یک لیتر آب، مسکن و برای معالجه سرفه تجویز می شود. جوشانده انجیر خشک در التهاب دستگاه تنفس تجویز می شود.غرغره کردن جوشانده انجیر خشک برای درمان گلو درد و سرما خوردگی بسیار مؤثر است. اگر ۵ تا ۷ گرم انجیر خشک رادر مقداری آب ریخته و با آتشی ملایم بپزند تا به صورت شربتی درآید این شربت درد گلو را آرام می کندو سرفه را تسکین می دهد. از جوشانده انجیر خشک در شیر، شربتی به دست می آید که برای رفع تحریکات گلو مخاط دهان مصرف می شود. انجیر خشک را می کوبند و می سایند ئ به جای قهوه مصرف می کنند.مصرف گرد انجیر به جای قهوه در بیماریهای برونشیت، سینه پهلو و سیاه سرفه مفید است. جوشانده شاخه نازک درخت انجیر،آبی را که در بافت های بدن جمع شده خارج می کند از این جهت در مورد مرض استسقاءنیز مصرف آن مفید است. انجیر بیش از هر میوه ای قند طبیعی دارد و به مقدار قابل توجهی دارای ویتامین های «آ» و «ب» است. اگر انجیر را بپزند و به شکل کمپوت و یا مربا درآورند برای اشخاصی که سوء هاضمه یا یبوست دارند مفید است. انجیر بواسیر را قطع می کند. انجیر سده ها را نرم می کند و برای باد قولنج مفید است. انجیر نقرس را معالجه می کندو قوای جنسی را زیاد می کند.

انجیر بوی بد دهان را از بین می بردو استخوان ها را محکم می کند. انجیر میوه ای است بسیار مغذی که هضم آن آسان است و مصرف آن برای بچه ها و اشخاصی که از بستر بیماری برخاسته اند و دوره نقاهت را می گذرانند بسیار مفید است.انجیر به علت دارا بودن دانه های ریز، باعث تقویت روده و معده می شود ولی برای کبدهای ضعیف زیان آور است.

انجیر در رفع بواسیر،صرع، جنون و وسواس اثرات نیکویی دارد. خوردن انجیر تازه و خشک،موجب لینیت مزاج می شود،از این جهت یبوست های کهنه و مقاوم را درمان می کند. خوردن جوشانده انجیر خشک در تمام التهابات دستگاه تنفس مانند ذات الریه، ذات الجنب،آسم،تنگی نفس،سرماخوردگی های مکرر مفید است.غرغره کردن و دهان شویه با جوشانده انجیر خشک، ورم لثه، ورم دهان و ورم گلو را درمان می کند. . اگر خمیر انجیر با آرد جو و گندم را به صورت مرهم، روزی ۲ مرتبه در محل ورم گوش و دمل ها قرار دهند اثر شفابخش دارند.

اگر خمیر انجیر با آرد جو را به صورت مرهم در محل سوختگی ها و غده های ملتهب قرار دهند،مؤثر است. مسواک زدن با سوخته انجیر، برای جرم گیری دندان (سفید کردن دندان ) و تقویت لثه، فوق العاده مفید است. برگ تازه انجیر برای التیام جراحات و زخم ها و جوش خوردن سریع زخم های سطحی مؤثر است. می توان برگ تازه را به مدت کمی روی زخم های سطحی گذارد، اگر برگ خشک کرده درخت انجیر را بکوبید و در سرکه بخیسانید و به پوست بدن که پوسته پوسته می شود بمالید اثر شفابخش دارد . برگ خشک کرده درخت انجیر را بکوبید و در آب خیس نموده و بر سر یا ابرو بمالید،ریزش مو را بر طرف می کند. یک قطره از شیرآبه سفیدرنگ انجیر را در داخل دندانی که پوسیده و کرم خوردگی دارد بمالید،درد را تسکین می دهد. وجود مقدار زیاد فسفر این حقیقت را نشان می دهد که انجیر در پرورش هوش و حافظه بسیبار مؤثر است. سرشار بودن انجیر از پتاسیم تاَمین کننده سلامتی کودکان ضعیف و کم خون و بی اشتها است. اگر انجیر و عسل را به طور مساوی با هم مخلوط کنید جهت زخم معده بسیار مفید است. انجیر به علت داشتن پتاسیم، درجه قلیایی بودن بدن را بالا برده و در رفع اوره و چربی بدن بسیار مؤثر است. انجیر می تواند در بیماران مبتلا به عدم کفایت کبد و رماتیسم مزمن مؤثر باشد. انجیر هر قدر تازه تر باشد قدرت پاک کنندگی و خواص آن بیشتر است. انجیر بهترین غذا برای بیماران عصبی است. انجیر پخته مرهم خوبی برای سوختگی زخم های گرم و دمل( مخصوصاً دمل دندان) است.

شربت انجیر تسکین دهندۀ دردهای گلو و سرفه است. انجیر خیسانده شده در شیر بسیار خوشمزه و برای درمان یبوست شدید بسیار مفید است.
انجیر خیسانده شده در روغن زیتون برای معالجه یبوست بسیار مفیداست و باید صبح ناشتا خورده شود.
شیره سفید انجیر اثری نظیر مایه پنیر دارد، لذا می توان از آن در تهیه پنیر استفاده کرد. برای معالجه آبسه دندان و ناراحتی لوزه و گلو انجیر پخته بسیار مفید است. مرهم انجیر پخته شده در سرکه، برای درمان سوزش، خشکی و خشونت زخم ها بسیار مؤثر است جوشانده تازه و جوان درخت انجیر در استسقاء اثر نیکو دارد.جوشانده انجیر در التهاب دستگاه تنفس تجویز می شود. جوشانده پوست تازه انجیر در شک روش ها و اسهال خونی توصیه شده است.

۱۳۲ نظرات

  1. سلام یک درخت انجیر داریم که سالی دوبار بار میگیر ولی نمیرسه
    یا سبز خوشک میشه ومیریزه
    ویا زرد رنگ شده ومیریزه
    به نظر شما علت چی میتونه باشه
    ممنون میشم بهم ایمیل بدید
    Hosseinghafouri161@yahoo.com

  2. Thanks for another informative blog. Where else could I get that kind of info written in such an ideal way? I have a project that I’m just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

  3. I am constantly searching online for articles that can facilitate me. Thx!

  4. سلام.واقعا وبسایت خوبی دارید

  5. “Very informative blog.Thanks Again. Keep writing.”

  6. gPVllu Wohh exactly what I was looking for, regards for putting up.

  7. Very informative blog.Much thanks again. Great.

  8. Hey, thanks for the blog.Much thanks again. Really Great.

  9. Thanks-a-mundo for the blog.Really thank you! Fantastic.

  10. Thanks again for the blog post.Thanks Again. Really Cool.

  11. Very neat article post.Much thanks again. Will read on…

  12. I cannot thank you enough for the article.Really thank you! Keep writing.

  13. I appreciate you sharing this article post. Really Cool.

  14. Muchos Gracias for your blog.Really looking forward to read more. Keep writing.

  15. Im obliged for the blog post.Really thank you! Want more.

  16. I was more than happy to uncover this great site. I wanted to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely really liked every bit of it and i also have you book marked to look at new things in your blog. https://penzu.com/public/4e682bc2

  17. I am not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission. https://penzu.com/public/ad9b996f

  18. Thanks-a-mundo for the post. Great.

  19. Awesome blog article.Thanks Again. Will read on…

  20. Really appreciate you sharing this blog article.Much thanks again. Really Cool.

  21. Im thankful for the blog article.Much thanks again. Want more.

  22. I appreciate you sharing this blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

  23. Cheap Brand Propecia Online Cialis Generico Online cialis canada Amoxil Tablette Isotretinoin Izotek Baltimore Edpharmacy Buy Levitra At Walmart Fides Propecia buy generic cialis online How Much Is Viagra Without Insurance Viagra Online Gunstig Viagra For Sale In Usa generic cialis canada Amoxicillin Dosing Schedule Cialis Gli Effetti Como Comprar Viagra En Espana Amoxicillin Stds cialis vs viagra Best Meds Online Mastercard Cialis En Farmacia Sin Receta Para Q Es El Medicamento Cephalexin viagra Cheap Xenical 120 Mg Buy Zithromax Online Us Canadian Pharmacy Lasix Pills viagra Cialis Comentarios

  24. I really like reading through a post that will make people think. Also, thanks for allowing for me to comment! http://www.healthinputs.com/psychology/self-improvement-tips/

  25. Your Blog is unique compared to other folks I have read stuff from. Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this site. http://blogehinew.weebly.com/blog/a-personal-injury-law-expert-on-motorcycle-accidents-and-motorcycle-safety-tips

  26. I cannot thank you enough for the blog.Really thank you! Great.

  27. Fantastic blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

  28. Wow, great article post.Really thank you! Want more.

  29. A round of applause for your article post.Thanks Again. Keep writing.

  30. That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate information… Many thanks for sharing this one. A must read post! https://wallinside.com/post-65506224-understanding-the-post-apocalyptic-genre.html

  31. Very good blog.Much thanks again. Fantastic.

  32. Really appreciate you sharing this blog. Keep writing.

  33. Thanks so much for the article post.Much thanks again. Great.

  34. Good article. I certainly appreciate this website. Thanks! Health website – http://www.healthinputs.com/vitamin-c-benefits-skin-face/

  35. I truly appreciate this post.Really looking forward to read more. Much obliged.

  36. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it! http://www.governmentjobsvacancies.com/latest-recruitments/vacancy/

  37. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I?ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I?ll certainly return. http://www.governmentjobsvacancies.com/hssc-haryana-7110-recruitments-sub-inspector-constable-posts-30042018/

  38. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks http://www.governmentjobsvacancies.com/free-alerts/chandigarh/

  39. Say, you got a nice blog.Much thanks again. Great.

  40. A big thank you for your blog post.Really thank you!

  41. Thanks a lot for the blog post. Much obliged.

  42. Im obliged for the blog post.Really thank you! Cool.

  43. A round of applause for your post.Thanks Again. Cool.

  44. This site was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me. Appreciate it! https://v.gd/jobs_PSU-

  45. I really like and appreciate your article.Really looking forward to read more. Cool.

  46. Very neat blog article. Want more.

  47. Thanks-a-mundo for the article. Will read on…

  48. I cannot thank you enough for the blog article.Thanks Again. Want more.

  49. First of all I would like to say fantastic blog! I had a quick
    question which I’d like to ask if you do not mind.

    I was curious to know how you center yourself and
    clear your mind prior to writing. I’ve had difficulty
    clearing my thoughts in getting my ideas out there.
    I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to
    figure out how to begin. Any ideas or tips? Many thanks!

  50. Thanks a lot for the post.Really looking forward to read more. Awesome.

  51. A round of applause for your article post.Really looking forward to read more. Cool.

  52. Very neat article post.Really looking forward to read more. Really Great.

  53. Thanks a lot for the blog.Really thank you! Cool.

  54. Im obliged for the blog post.Really thank you! Want more.

  55. Hey, thanks for the post.Really thank you! Really Cool.

  56. Really appreciate you sharing this blog article.Really thank you! Keep writing.

  57. I truly appreciate this article. Keep writing.

  58. Amazing Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up and also the rest of the website is also very good.

  59. I appreciate you sharing this blog.Thanks Again. Awesome.

  60. Appreciate you sharing, great blog.Much thanks again. Cool.

  61. I really like and appreciate your blog post.Really thank you! Will read on…

  62. Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Much thanks again. Much obliged.

  63. wow, awesome blog.Really thank you! Will read on…

  64. wow, awesome blog article.Really thank you! Great.

  65. A round of applause for your blog article.Really looking forward to read more. Cool.

  66. Thanks again for the post.Much thanks again. Much obliged.

  67. A round of applause for your article.Really looking forward to read more. Really Cool.

  68. Really appreciate you sharing this blog.Really thank you! Will read on…

  69. Really appreciate you sharing this article post.Much thanks again. Will read on…

  70. Enjoyed every bit of your article.Thanks Again. Want more.

  71. I value the blog article.Much thanks again. Keep writing.

  72. Major thankies for the article.Thanks Again. Fantastic.

  73. Thanks again for the article post.Thanks Again. Awesome.

  74. wonderful points altogether, you just received a logo new reader.
    What may you suggest in regards to your submit that you simply made a
    few days ago? Any certain?

  75. Thanks so much for the article post.Really looking forward to read more. Will read on…

  76. Major thanks for the post.Really looking forward to read more. Really Cool.

  77. This excellent website truly has all of the info I needed about this subject and didn’t know who to ask. Jobs 2019 – http://preview.tinyurl.com/y5hvt9oe

  78. Major thanks for the article post.Thanks Again.

  79. Pretty! This was an extremely wonderful article. Many thanks for supplying this information. Gov Jobs https://v.gd/aZetau-

  80. A big thank you for your blog article.Really thank you! Fantastic.

  81. I really liked your blog.Really looking forward to read more. Really Cool.

  82. I am so grateful for your blog.Really thank you! Want more.

  83. Thanks so much for the article post.Much thanks again. Really Cool.

  84. “Why visitors still use to read news papers when in this technological world the whole thing is available on web?”

  85. Hi, I am the promotion and marketing representative at Peaches and Screams. We are currently attempting to delve into the vape wholesale market. Does anybody here have any knowledge with the vape market or B2B lead generation? We are very much predisposed to purchase the Global Vape Shop Database, Vape Company E-Mail List and Yoggy’s Money Vault Search Engine Scraper in order to develop our personal B2B leads. Does anybody here have any prior experience with any of the above advertising resources? Would love to listen to your ideas and reviews before committing myself to the purchase. Likewise, I would significantly appreciate any suggestions for helping us to broaden our vape wholesale operation. Cheers

  86. Looking forward to reading more. Great article. Want more.

  87. Say, you got a nice blog article. Really Great.

  88. Thank you ever so for you blog article.Much thanks again. Want more.

  89. Hey, thanks for the article.Much thanks again. Great.

  90. Enjoyed every bit of your blog article. Really Great.

  91. Hi fellas! Thanks you for your PMs and enquiries. I can absolutely confirm that (https://wowitloveithaveit.com) Yoggy’s Money Vault Yellow Pages Scraper will be launched within just the upcoming two weeks. Feel free to respond to this specific thread if you are interested in becoming a beta tester! Thanks

  92. Really enjoyed this post.Really looking forward to read more. Will read on…

  93. I really enjoy the blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

  94. Really informative article post.Really thank you!

  95. Very good article.Much thanks again. Will read on…

  96. Thank you ever so for you article.Really looking forward to read more. Much obliged.

  97. Thanks again for the blog.Much thanks again. Really Great.

  98. Appreciate you sharing, great article post. Keep writing.

  99. I truly appreciate this blog article.Much thanks again.

  100. There’s definately a great deal to find out about this topic. I really like all the points you made. http://preview.tinyurl.com/y534dp9m

  101. Cialis 20mg Tablets canadian pharmacy cialis 20mg Cialis 5 Mg Tabletten No Prescription Pharmacy Keflex How Long Do Zithromax Side Effects Last

  102. Excellent pieces. Keep posting such kind of information on your page.
    Im really impressed by your site.
    Hi there, You have done a fantastic job. I will definitely
    digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمت های علامت گذاری شده الزامی هستند . *

*